Przyszedł czas, w którym trzeba powoli pożegnać się ze smakami jesieni i zastąpić je tymi zarezerwowanymi dla zimy. Wykorzystuję więc moją ulubioną dynię gdzie tylko mogę. Dziś przedstawiam pomysł na faszerowanego bakłażana z kaszą jaglaną To prosty przepis na zdrowy obiad, który często wykorzystuję w swoim codziennym menu.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 50 g kaszy jaglanej
- ok.100 g upieczonej lub ugotowanej na parze dyni
- 1 por (tylko biała część)
- 1 łyżeczka masła
- garść szpinaku
- garść oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta wędzonej papryki
Bakłażana umyć, przekroić. Delikatnie wydrążyć środek (zostawić go do farszu), posolić, zostawić na ok. 20 minut, by zmiękł.
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka i podprażyć. Zalać wrzątkiem, odcedzić i zalać świeżą wodą (ok. 2 cm powyżej kaszy). Dodać szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Gotować, aż woda się wchłonie i kasza będzie miękka.
Pora umyć, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pora i dodać szczyptę soli. Poddusić przez chwilę. Dodać umyte liście szpinaku, dynię, pokrojony w kostkę miąższ bakłażana i pokrojone oliwki. Podsmażyć przez chwilę, po czym dodać kaszę, przyprawić do smaku i wymieszać.
Na każdą połówkę bakłażana nałożyć farsz. Zapiekać przez pół godziny w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy