Obiad/ Wege

Placuszki marchewkowe ze szpinakiem

Uwielbiam te placuszki! Za kolor, który dodaje energii, za szybkość i prostotę przygotowania, za smak… Ostatnio robię je bardzo często. Pakuję je do lunchboxa lub podaję z pesto i ryżem, kiedy nie muszę się spieszyć z obiadem. A wiecie, co jest najlepsze? Pęczek świeżego szpinaku kupuję za 1zł. Marchew i pozostałe składniki zawsze mam w domu. Pora pożegnać się z wymówkami, że zdrowe jedzenie jest drogie i czasochłonne!

Składniki na 4 placuszki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Pesto:

  • pęczek bazylii, umytej i osuszonej
  • około 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków pinii (lub pestek słonecznika)
  • sól i pieprz do smaku

Listki szpinaku bardzo dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać je drobno.
W rondlu rogrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucić szpinak. Doprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Dusić przez kilka minut mieszając, aż liście zmniejszą swoją objętość.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niej musztardę i masło orzechowe, wymieszać. Połączyć ze szpinakiem, dodać mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz, wbić jajko i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wykładać po łyżce ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Składniki pesto zmiksować ze sobą w blenderze. Podawać z placuszkami.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj