Obiad/ Zupy

Zupa krem z dyni z gruszką

Zupa krem z dyni z gruszką to kolejna pyszna odsłona flagowego dania jesieni. Chociaż wiem, że istnieje mnóstwo różnych przepisów na krem z dyni, to uważam, że tak bogaty wybór nie jest niczym złym – w końcu sezon na dynię trwa całkiem długo, mamy więc duuużo czasu na wypróbowanie różnych kombinacji smakowych. Rok temu prezentowałam na blogu krem z dyni z pomarańczą – już wtedy wiedziałam, że dodanie do zupy owocu jest bardzo dobrym pomysłem. Tym razem wybór padł na soczystą, słodką gruszkę, która cudownie podkreśla smak dyni. Nie martwcie się jednak – dzięki odpowiednim przyprawom całość nie jest wcale „deserowa”. Bardzo polecam na rozgrzewkę w zimny dzień 🙂

Zupa krem z dyni i gruszki

Składniki na 4 porcje:

800 g dyni, najlepiej Hokkaido lub piżmowej

1 gruszka

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 mała cebula

2 cm korzenia imbiru

1 l bulionu warzywnego lub wody

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, pieprz, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ¼ łyżeczki kurkumy

Do podania: grzanki, pestki dyni

Wykonanie:

Dynię obrać, oczyścić z włókien i pestek, pokroić w kostkę.

Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć przez chwilę a następnie dodać drobno pokrojony imbir. Dodać dynię i przyprawy. Smażyć przez około minutę na dużym ogniu (dynia może się lekko przysmażyć, wtedy nabiera jeszcze lepszego smaku). Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez chwilę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając, dusić razem kilkanaście sekund. W osobnym garnku podgrzać wodę lub bulion. Dodać do niej zawartość patelni oraz pokrojoną w kostkę gruszkę. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować zupę na gładki krem. Spróbować i przyprawić do smaku. Podawać z grzankami i podprażonymi pestkami dyni.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj