Co można zrobić z kalafiora? Na przykład… mini pizze! 🙂 Te niewielkie, pieczone spody kalafiorowe zrobiły u mnie furrorę. Są bardzo proste w przygotowaniu i przy tym bardzo smaczne. Mogą być bazą do przygotowania lekkiej kolacji lub przekąski. Są nisko węglowodanowe, a dzięki dodatku mąki z ciecierzycy i jaj zawierają całkiem sporo białka. To zdrowa alternatywa pizzy lub zwykłych kanapek – zwłaszcza, jeśli kalafiorowe spody podacie z różnokolorowymi warzywami lub pieczonym mięsem. Polecam, są pyszne!
Mini pizze z kalafiora
Składniki na ok. 5 sztuk:
- 200 g kalafiora
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 20 g sera żółtego gouda
- 20 g tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, szczypta chilli – do smaku
- ulubione dodatki: sos pomidorowy/guacamole/pomidory/mozzarella/bazylia/pieczony indyk/oliwki
Kalafiora umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce. Dodać jajka, starty żółty ser i parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę z ciecierzycy. Dokładnie wymieszać, po czym dodać przyprawy i posiekany szczypiorek. Ponownie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką wykładać na blachę porcje ciasta, formując okrągłe placuszki (z podanej ilości wyszło mi 5 placków). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Na upieczone spody kalafiorowe rozłożyć ulubione dodatki: u mnie guacamole, pieczony indyk, pomidorki koktajlowe, oliwki, zioła, odrobina sosu pomidorowego.
Brak komentarzy