Kotleciki/ Obiad/ Wege

Wegańskie burgery z dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Jeśli jednym z waszych noworocznych postanowień jest jedzenie większej ilości warzyw, ten przepis może Wam się przydać. Wegańskie burgery z dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami to jedno z moich ulubionych, roślinnych dań obiadowych. Są sycące i pełne roślinnego białka. Lubię łączyć je z sałatką i dipem czosnkowym – w takim towarzystwie najczęściej goszczą w moim lunchboxie.

Wegańskie burgery z dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Składniki

200 g ciecierzycy z zalewy (kupuję taką w słoiku)

6 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju

200 g upieczonej dyni

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 cm kawałek imbiru

4 łyżki otrębów lub płatków owsianych

1 łyżka mąki (użyłam ryżowej)

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki kurkumy

opcjonalnie: 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (polecam, dodają serowego posmaku)

 

Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Odsączoną z zalewy ciecierzycę zmiksować z dynią w malakserze lub przy pomocy blendera ręcznego. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy oraz starty na tarce imbir, wszystko ponownie zmiksować. Dodać mąkę i otręby (oraz opcjonalnie płatki drożdżowe). Masę dokładnie wymieszać rękami – w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki więcej, tak, by całość nie była zbyt klejąca.

Zwilżyć dłonie oliwą i formować niewielkie kotlety. Lekko je spłaszczać i układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez około 30-35 minut.

 

dyniowe burgery z ciecierzycą

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj