Jeśli jednym z waszych noworocznych postanowień jest jedzenie większej ilości warzyw, ten przepis może Wam się przydać. Wegańskie burgery z dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami to jedno z moich ulubionych, roślinnych dań obiadowych. Są sycące i pełne roślinnego białka. Lubię łączyć je z sałatką i dipem czosnkowym – w takim towarzystwie najczęściej goszczą w moim lunchboxie.
Wegańskie burgery z dynią, ciecierzycą i suszonymi pomidorami
Składniki
200 g ciecierzycy z zalewy (kupuję taką w słoiku)
6 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
200 g upieczonej dyni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 cm kawałek imbiru
4 łyżki otrębów lub płatków owsianych
1 łyżka mąki (użyłam ryżowej)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
opcjonalnie: 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (polecam, dodają serowego posmaku)
Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Odsączoną z zalewy ciecierzycę zmiksować z dynią w malakserze lub przy pomocy blendera ręcznego. Dodać cebulę, czosnek, przyprawy oraz starty na tarce imbir, wszystko ponownie zmiksować. Dodać mąkę i otręby (oraz opcjonalnie płatki drożdżowe). Masę dokładnie wymieszać rękami – w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki więcej, tak, by całość nie była zbyt klejąca.
Zwilżyć dłonie oliwą i formować niewielkie kotlety. Lekko je spłaszczać i układać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy