Pomysł na dobry, niedzielny obiad? Roladki schabowe. Są eleganckie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jako nadzienie możemy użyć wielu dodatków. Ja wybieram zazwyczaj te, które zachwycają kolorami po przekrojeniu.
- 4 kotlety schabowe
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli sosu sojowego lub sosu Worcestershire
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki tymianku
- świeżo mielony pieprz
- 4 plastry żółtego sera
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypta soli
Kotlety ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i bardzo cienko rozbić (uważając, by nie przedziurawić mięsa). W misce wymieszać ze sobą musztardę, miód, sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, słodką paprykę, tymianek i pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć kotlety, dokładnie rozprowadzając ją po mięsie. Wstawić na około pół godziny do lodówki.
Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie posolić. Paprykę pokroić w słupki. Wyjąć zamarynowane kotlety z lodówki, na każdym ułożyć plasterek żółtego sera, kilka plastrów cukinii i kilka słupków papryki. Zwinąć w ciasną roladę. Można spiąć ją wykałaczką, by się nie rozwinęła.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej roladki z każdej strony, po czym ułożyć je w żaroodpornej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Podawać z pieczonymi lub gotowanymi warzywami i sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy