Mięso/ Obiad/ Pieczeń

Pieczone roladki schabowe z cukinią i papryką

Pomysł na dobry, niedzielny obiad? Roladki schabowe. Są eleganckie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jako nadzienie możemy użyć wielu dodatków. Ja wybieram zazwyczaj te, które zachwycają kolorami po przekrojeniu. 

Składniki na 4 roladki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka kropli sosu sojowego lub sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypta soli

Kotlety ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i bardzo cienko rozbić (uważając, by nie przedziurawić mięsa). W misce wymieszać ze sobą musztardę, miód, sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, słodką paprykę, tymianek i pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć kotlety, dokładnie rozprowadzając ją po mięsie. Wstawić na około pół godziny do lodówki.
Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie posolić. Paprykę pokroić w słupki. Wyjąć zamarynowane kotlety z lodówki, na każdym ułożyć plasterek żółtego sera, kilka plastrów cukinii i kilka słupków papryki. Zwinąć w ciasną roladę. Można spiąć ją wykałaczką, by się nie rozwinęła.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej roladki z każdej strony, po czym ułożyć je w żaroodpornej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Podawać z pieczonymi lub gotowanymi warzywami i sosem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj