Pierogi to wdzięczne danie, gdyż pozwala nam na pełną dowolność w nadzieniu. Klasyczne ruskie, z mięsem czy kapustą i grzybami mogą się jednak znudzić po jakimś czasie. Co wtedy zrobić? Wykorzystać kaszę! To nie tylko smaczny, ale jakże zdrowy pomysł na wypełnienie pierożków.
Pierogi z kaszą jaglaną, cukinią i mozzarellą
Składniki (na około 30 pierogów):
- Farsz:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1 kulka mozzarelli
- 30 g sera żółtego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku
- Szczypta chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- Ok. ½ szklanki gorącej wody
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej, wbić jajko i powoli dolewać wodę, zagniatając. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny.
Przygotować farsz: Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i smażyć przez około minutę bez tłuszczu, po czym dodać łyżkę masła i smażyć, aż cebula się zeszkli. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do miski, a patelnię umyć.
Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka i postawić na małym ogniu. Podprażyć przez chwilę do czasu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat, po czym przelać kaszę wrzątkiem. Odlać wodę, postawić garnek na ogniu i zalać świeżym wrzątkiem. Gotować przez kilkanaście minut, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wodę.
Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić na nią cukinię, dodać szczyptę soli i pieprzu i podsmażać przez około 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Gdy cukinia zmięknie, przełożyć ją do miski z cebulą. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pestki słonecznika i sezam, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz starty żółty ser. Doprawić przyprawami i sosem sojowym.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienki placek i wycinać koła. Na środku każdego ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić dokładnie. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką.
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Do wrzącej wrzucać partiami pierogi, zamieszać drewnianą łyżką i gotować je przez około 5-7 minut od wypłynięcia.
Podawać z ulubionymi dodatkami: roztopionym masłem, cebulką lub boczkiem.
To już czwarty przepis w ramach współpracy przy kampanii „Lubię Kaszę„, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Pozostałe przepisy znajdziecie tutaj:
Pozostałe przepisy znajdziecie tutaj:
Zajrzyjcie też na stronę lubiekasze.pl po więcej wskazówek i smacznych przepisów 🙂
Brak komentarzy