Nowy Rok, nowe plany. Często pojawia się w nich chęć zadbania o zdrową dietę. Mam więc dla Was propozycję na lekką przekąskę, aby dobrze zacząć swoje noworoczne postanowienia 🙂 Pieczone kuleczki brokułowe mają niewiele kalorii, ale są bardzo smaczne. Można zabrać je do pracy lub zjeść na lekki obiad czy kolację. Wypróbujcie!
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 25 g sera feta
- 30 g startego żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny. Ostudzić, a następnie rozdrobnić w malakserze (uważając jednak, by masa nie miała konsystencji puree, lecz była bardziej ziarnista). Wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą, mąką, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, serami i przyprawami. Wyrobić jednolitą masę – jeśli będzie klejąca, dodać jeszcze nieco bułki tartej. Z masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej bułką tartą. Piec przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia można obrócić kuleczki na drugą stronę, by równomiernie się upiekły. Podawać na ciepło lub zimno, np. z dipem jogurtowym.
Smacznego!
Brak komentarzy