Makaron/ Zapiekanki

Zapiekanka z serowym beszamelem

W ramach poświątecznego czyszczenia lodówki powstała taka oto zapiekanka. Kolorowe warzywa i resztki pieczonego indyka zapiekane pod pysznym, serowym beszamelem – to moja dzisiejsza propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Jeśli zostało Wam mięso po świętach, wykorzystajcie je w ten sposób. Jeśli akurat nie macie pieczonej wędliny, nic nie szkodzi – podsmażona pierś z kurczaka sprawdzi się idealnie. 
Inspiracja: program Ewy Wachowicz „Ewa Gotuje”

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 mała cukinia
  • 1 nieduża marchewka
  • 300 g mięsa (pozostałego z wcześniejszego obiadu lub np. piersi z kurczaka)
  • 2 kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Beszamel
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta – kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego
Marchew obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Brokuła i kalafiora umyć podzielić na różyczki. Pora dokładnie umyć, pokroić na 3-centymetrowe kawałki. Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką w cienkie plastry. Wszystkie warzywa (prócz cukinii) zblanszować (w posolonym i posłodzonym szczyptą cukru wrzątku – brokuły nie stracą koloru). Rozłożyć na przemian na blasze, posypać wędliną (lub pieczonym mięsem, które zostało w domu po świętach). Można także wykorzystać do zapiekanki lekko podsmażone kawałki piersi z kurczaka. Na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry.

Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Dodać mąkę, wymieszać i wlać mleko. Energicznie mieszać trzepaczką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Dodać starty żółty ser i wymieszać, aż się rozpuści.
Zapiekankę zalać sosem (można też dodatkowo posypać ją startym żółtym serem). Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj