Pasztety

Warzywny pasztet jaglany

Już od kilku lat przygotowuję na święta pasztet. Jednak nie przepadam za tymi mięsnymi, więc zawsze gości u mnie wegetariański odpowiednik. Takie pasztety po prostu UWIELBIAM! Tym razem zainspirowałam się przepisem znalezionym u Jadłonomii. Jaglany pasztet z warzywami podbił moje (i nie tylko) podniebienie. Idealny dodatek na świąteczny stół 🙂 Wypróbujcie!

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm:

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej szklanki kaszy)
  • 1 szklanka mieszanki ziaren i orzechów: u mnie słonecznik, dynia, orzechy włoskie
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por, tylko biała część
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • pestki dyni i słonecznika do posypania

Pestki dyni, słonecznika i orzechy uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zezłocą. Ostudzić i zmielić w blenderze na drobny proszek.

Pora po­kro­ić na cien­kie ta­lar­ki, cebulę drobno posiekać. Na dnie du­że­go ron­dla roz­grzać olej. Dodać pory i cebulę, li­ście lau­ro­we, ziele an­giel­skie i sma­żyć na nie­wiel­kim ogniu do czasu, aż warzywa bę­dą szkli­ste i mięk­kie. W tym cza­sie mar­chew­ki, seler oraz pie­trusz­ki obrać i ze­trzeć na tarce.
Kiedy pory będą ze­szklo­ne, wyjąć ziele an­giel­skie oraz li­ście lau­ro­we, dodać przy­go­to­wa­ne wa­rzy­wa, posie­ka­ny czo­snek i dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Podduszone wa­rzy­wa prze­ło­żyć do dużej miski. Dodać ugo­to­wa­ną kaszę ja­gla­ną, zmielone pestki, olej oraz pozosta­łe przy­pra­wy i zmie­lić wszyst­ko na gład­ką masę przy użyciu blendera ręcznego. Prze­ło­żyć do keksów­ki wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia i cienko po­sma­ro­wa­nej ole­jem, posypać pestkami i piec przez 30 – 45 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 200 stop­ni. Wyjąć i ostudzić. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj