Pasty i smarowidła

Krem daktylowo-czekoladowy z orzechami

Krem, który będzie idealnym prezentem dla osoby lubiącej zdrowe odżywianie. Smakuje obłędnie, a nie ma ani grama cukru! Cała filozofia opiera się bowiem na daktylach, orzechach i dodatku kakao. Możemy wykorzystać go jako smarowidło do kanapek, omletów, placków, owsianek… W ozdobionym słoiczku sprawdzi się świetnie w roli podarunku. W dodatku robi się go błyskawicznie!

 

Składniki na 1 słoiczek o poj. 200 ml:
  • 100 g daktyli
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta cynamonu
Daktyle zalać wodą i zagotować. Gdy będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawić z ognia. Przełożyć do blendera razem z orzechami, kakao i cynamonem i zmiksować na gładki krem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj