Znudziły się Wam zwykłe kanapki? Można odmienić je w bardzo prosty sposób. Zamiast posmarować pastą kromkę chleba wystarczy zrobić z niej… babeczkę! Chlebowe babeczki zaskakują wyglądem, a pasta jajeczna z awokado stanowi pyszne i zdrowe wypełnienie. Bardzo polecam, idealne na śniadanie, na przekąskę lub na kolację 🙂
Składniki na 2 babeczki:
- 2 jajka
- 1/2 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka tahini
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżeczka oliwy
- Natka pietruszki
- Listki bazylii
Przygotować chlebowe babeczki: odkroić skórkę z dwóch kromek chleba i delikatnie rozwałkować każdą kromkę, spłaszczając ją. Pozostałą kromkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Blachę do pieczenia muffinek wysmarować oliwą (2 dołki). Rozwałkowany chleb przełożyć do formy, dociskając boki i spód. Pokrojone grzanki umieścić na blaszce do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Przygotować pastę: jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić je z grubsza, przełożyć do blendera razem z awokado, sokiem z cytryny, tahini, solą i pieprzem. Zmiksować na pastę (kawałki jajek mogą zostać niezmiksowane). Cebulkę bardzo drobno posiekać i przełożyć do pasty, wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podpieczone babeczki chlebowe wyjąć z foremki. Wypełnić je pastą i posypać grzankami. Udekorować świeżą bazylią.
Oprócz pasty z awokado, zobacz też, czym można nadziać babeczki chlebowe:
Brak komentarzy