Inne przekąski/ Przekąski

Mini bruschetta

Sezon na pomidory staram się wykorzystać najlepiej, jak tylko mogę. Warto wykorzystać pomidory malinowe jako pyszną, prostą przekąskę i zrobić bruschettę z pomidorami. Takie małe grzanki sprawdzą się jako przystawka lub lekka kolacja.

Bruschetta z pomidorami
  • 1 bagietka
  • 1 pomidor malinowy 
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść listków bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz, sól

Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Na talerz wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony czosnek i szczyptę soli. Każdą kromkę nacieramy tak przygotowaną oliwą. Układamy na ruszcie piekarnika i grillujemy przez około 5 minut.
Pomidora zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na plastry, wyjmujemy miąższ z pestkami, a resztę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, doprawiamy pieprzem, solą, posiekaną bazylią, octem balsamicznym i łyżką oliwy. Mieszamy. Nakładamy pomidory na zrumienioną bagietkę, po czym wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj