Sezon na pomidory staram się wykorzystać najlepiej, jak tylko mogę. Warto wykorzystać pomidory malinowe jako pyszną, prostą przekąskę i zrobić bruschettę z pomidorami. Takie małe grzanki sprawdzą się jako przystawka lub lekka kolacja.
- 1 bagietka
- 1 pomidor malinowy
- ½ czerwonej cebuli
- garść listków bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz, sól
Bagietkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Na talerz wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy rozgnieciony czosnek i szczyptę soli. Każdą kromkę nacieramy tak przygotowaną oliwą. Układamy na ruszcie piekarnika i grillujemy przez około 5 minut.
Pomidora zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Kroimy na plastry, wyjmujemy miąższ z pestkami, a resztę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do miski, doprawiamy pieprzem, solą, posiekaną bazylią, octem balsamicznym i łyżką oliwy. Mieszamy. Nakładamy pomidory na zrumienioną bagietkę, po czym wstawiamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.
Brak komentarzy