Bułki/ Inne przekąski/ Pieczywo/ Przekąski

Zrolowane bułeczki pizzowe

Dziś przepis, który rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska na wszelkich imprezach, grillach, czy nawet w podróży. Zrolowane bułeczki pizzowe stały się hitem we wszystkich tych okazjach! Wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia i nie sprawiają większych problemów. W roli nadzienia możecie wykorzystać wszystko to, co lubicie – szynkę, pieczarki, ser, oliwki, lub inne ulubione dodatki. Polecam, są pyszne!



Składniki na ok.14 sztuk:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 200-250 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem, 1/2 łyżeczki przyprawy harissa
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki harissy (lub papryki ostrej)
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • około 50 g startego sera żółtego
  • 1 jajko

Mąkę przesiać. Wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i przyprawami. Stopniowo dolewać wodę i oliwę, mieszając drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Zagniatać, aż powstanie elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno pokroić, wrzucić na patelnię. Gdy lekko się podsmaży, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać puszkę pomidorów, koncentrat, pokrojoną w drobną kostkę cukinię oraz cukier i przyprawy. Postawić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować połową sosu pomidorowego, posypać pokrojonymi oliwkami, posypać startym serem żółtym. Zrolować ciasto wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić roladę na około 3 cm kawałki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Powstałe ślimaczki układać (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać je grubą solą. Przykryć blachę ściereczką i odstawić na około 15 minut.
Ślimaczki piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zrumienią. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj