Dziś przepis, który rewelacyjnie sprawdzi się jako przekąska na wszelkich imprezach, grillach, czy nawet w podróży. Zrolowane bułeczki pizzowe stały się hitem we wszystkich tych okazjach! Wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia i nie sprawiają większych problemów. W roli nadzienia możecie wykorzystać wszystko to, co lubicie – szynkę, pieczarki, ser, oliwki, lub inne ulubione dodatki. Polecam, są pyszne!
Zrolowane bułeczki pizzowe
Składniki na ok.14 sztuk:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (8 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200-250 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem, 1/2 łyżeczki przyprawy harissa
- Sos:
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki harissy (lub papryki ostrej)
- sól i pieprz
- Dodatkowo:
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- około 50 g startego sera żółtego
- 1 jajko
Mąkę przesiać. Wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i przyprawami. Stopniowo dolewać wodę i oliwę, mieszając drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Zagniatać, aż powstanie elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno pokroić, wrzucić na patelnię. Gdy lekko się podsmaży, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać puszkę pomidorów, koncentrat, pokrojoną w drobną kostkę cukinię oraz cukier i przyprawy. Postawić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować połową sosu pomidorowego, posypać pokrojonymi oliwkami, posypać startym serem żółtym. Zrolować ciasto wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokroić roladę na około 3 cm kawałki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Powstałe ślimaczki układać (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać je grubą solą. Przykryć blachę ściereczką i odstawić na około 15 minut.
Ślimaczki piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zrumienią. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy