Pomysł na letnie śniadanie? Jagodowy przekładaniec! Fioletowy krem wykonany z kaszy jaglanej w połączeniu z orzeźwiającym jogurtem tworzy pyszny duet – zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Zdrowy, lekki deser w jagodowym klimacie.
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
- 1/2 szklanki jagód
- 1 mały jogurt naturalny (150 g)
- garść jagód do dekoracji
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni. Zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie. Włożyć do rondla i zalać gorącą wodą, ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Gotować na małym ogniu aż do miękkości kaszy.
Ugotowaną kaszę zblendować z jagodami, bananem i miodem. Ostudzić.
W pucharku ułożyć 2 łyżki masy jaglanej, posypać jagodami, zalać połową jogurtu. Powtórzyć warstwy. Udekorować jagodami i miętą.
Brak komentarzy