Kasze/ Śniadanie

Jagodowy przekładaniec jaglany z jogurtem

Pomysł na letnie śniadanie? Jagodowy przekładaniec! Fioletowy krem wykonany z kaszy jaglanej w połączeniu z orzeźwiającym jogurtem tworzy pyszny duet – zarówno w smaku, jak i wyglądzie. Zdrowy, lekki deser w jagodowym klimacie.


Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • garść jagód do dekoracji
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni. Zalać wrzątkiem, odcedzić na sicie. Włożyć do rondla i zalać gorącą wodą, ok. 2 cm ponad poziom kaszy. Gotować na małym ogniu aż do miękkości kaszy.
Ugotowaną kaszę zblendować z jagodami, bananem i miodem. Ostudzić.
W pucharku ułożyć 2 łyżki masy jaglanej, posypać jagodami, zalać połową jogurtu. Powtórzyć warstwy. Udekorować jagodami i miętą.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj