Ciasta/ Ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami

Czekolada i jagody to połączenie, którego do tej pory nie próbowałam. A szkoda, bo to pyszna kombinacja! Dziś przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami. Cukinia jest oczywiście niewyczuwalna, odpowiada tylko za wilgotność ciasta. Smacznie i prosto. Warto spróbować!

Składniki:
na podłużną formę 15 cm x 28 cm

  • 350 g startej zielonej cukinii (waga po odsączeniu)
  • 2 jajka
  • 85 ml oleju
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (lub cukru waniliowego)
  • 110 g cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao z lekkim czubkiem
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych chipsów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 100 g świeżych jagód
  • szczypta soli

Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach. Odstaw na durszlaku na jakieś pół godziny, po czym wycisnąć z wody (najlepiej zawinąć ją w gazę i mocno odcisnąć). Jajka ubić z solą, cukrem i wanilią, na puszystą masę. Dodawać olej cienką strużką. Dodać odsączoną cukinię i wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę i kakao, a następnie wymieszać z kardamonem. Dodać składniki do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i jagody i lekko wymieszać łyżką.
Wylać czekoladową masę do formy (keksówki) wyłożonej pergaminem i piec ciasto w temp. 170ºC przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj