Czekolada i jagody to połączenie, którego do tej pory nie próbowałam. A szkoda, bo to pyszna kombinacja! Dziś przedstawiam przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami. Cukinia jest oczywiście niewyczuwalna, odpowiada tylko za wilgotność ciasta. Smacznie i prosto. Warto spróbować!
Składniki:
na podłużną formę 15 cm x 28 cm
- 350 g startej zielonej cukinii (waga po odsączeniu)
- 2 jajka
- 85 ml oleju
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (lub cukru waniliowego)
- 110 g cukru
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao z lekkim czubkiem
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych chipsów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 100 g świeżych jagód
- szczypta soli
Cukinię zetrzeć na drobnych oczkach. Odstaw na durszlaku na jakieś pół godziny, po czym wycisnąć z wody (najlepiej zawinąć ją w gazę i mocno odcisnąć). Jajka ubić z solą, cukrem i wanilią, na puszystą masę. Dodawać olej cienką strużką. Dodać odsączoną cukinię i wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę i kakao, a następnie wymieszać z kardamonem. Dodać składniki do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i jagody i lekko wymieszać łyżką.
Wylać czekoladową masę do formy (keksówki) wyłożonej pergaminem i piec ciasto w temp. 170ºC przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
Wystudzić przed krojeniem.
Brak komentarzy