Pomysł na zdrowy obiad? Może pieczone pulpety z kaszy gryczanej? Świetna, sycąca alternatywa dla mięsnych klopsików. Z lekko orientalną nutą, którą zawdzięczamy imbirowi.
- 135 g kaszy gryczanej niepalonej (ok.3/4 szklanki)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1 marchewka
- 2 cm korzeń imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- świeże zioła: bazylia i oregano
- sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
Kaszę ugotować i ostudzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir oraz marchewkę. Smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Do dużej miski wsypać kaszę, dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, imbirem i marchewką, siemię lniane, parmezan, bułkę tartą oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać, ugniatając dłońmi, aż składniki będą się do siebie kleić. Z masy formować niewielkie kulki. Układać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym (można użyć pomidorów z puszki lub passaty). Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy