Kasza/ Obiad/ Wege

Pieczone pulpety z kaszy gryczanej

Pomysł na zdrowy obiad? Może pieczone pulpety z kaszy gryczanej? Świetna, sycąca alternatywa dla mięsnych klopsików. Z lekko orientalną nutą, którą zawdzięczamy imbirowi.

Składniki:
  • 135 g kaszy gryczanej niepalonej (ok.3/4 szklanki)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1 marchewka
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • świeże zioła: bazylia i oregano
  • sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

Kaszę ugotować i ostudzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty na tarce imbir oraz marchewkę. Smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Do dużej miski wsypać kaszę, dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, imbirem i marchewką, siemię lniane, parmezan, bułkę tartą oraz przyprawy. Bardzo dokładnie wymieszać, ugniatając dłońmi, aż składniki będą się do siebie kleić. Z masy formować niewielkie kulki. Układać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym (można użyć pomidorów z puszki lub passaty). Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj