Tarta ze szpinakiem pojawiła się na blogu już w różnych odsłonach: szpinakowo-cebulowa, pełnoziarnista, z pieczarkami i serowym beszamelem, czy na spodzie z kremowego serka. Dziś do tego grona tart dołącza jeszcze jedna – z owsianym spodem, szpinakiem i brukselką. Dla jednych to koszmar dzieciństwa, dla mnie – wspaniałe połączenie. Nic nie poradzę, że tak lubię te zielone warzywa 🙂 Wersja, którą dzisiaj przedstawiam jest naprawdę pyszna – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!
Składniki:
- Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki żytniej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 55 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- Nadzienie:
- 500 g szpinaku mrożonego
- 1 por, tylko biała część
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 20 g sera żółtego
- garść oliwek zielonych
- 10 dag brukselki
- szczypta gałki muszkatołowej
- suszone oregano
- pieprz i sól do smaku
Płatki owsiane zmielić na mąkę. Wymieszać z mąką żytnią, solą, masłem i jajkiem. Dolać wodę i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulkę i pora, aż lekko zmiękną i się zeszklą. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyć jeszcze chwilę. Zawartość patelni wymieszać ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz oregano. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (śr.28cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać przez 15 minut.
Brukselki zblanszować. Ostudzony farsz szpinakowy połączyć z jajkami i jogurtem. Dodać posiekane oliwki oraz starty ser i wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć brukselki. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 30 minut.
Podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy