Kuleczki owsiane, słodzone daktylami, wzbogacone o orzechy i kakao. Idealna przekąska dla a) studentów, którzy właśnie zużywają mnóstwo energii na wkuwanie materiału z całego semestru, b) dla sportowców, którzy muszą uzupełnić deficyt kalorii po treningu, c) dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść słodką przekąskę, ale dbają o zdrową dietę. Są boskie! A ich zrobienie to żadna filozofia.
Składniki na ok. 6 szt.:
- 50 g daktyli
- 25 g orzechów włoskich
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka mąki kokosowej (można pominąć lub użyć wiórków kokosowych)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mleka, u mnie ryżowe
- 1 łyżeczka kakao
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić je i zmiksować. W naczyniu blendera umieścić daktylowy krem i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na dość zwartą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki na około 30 minut i zajadać 🙂
Zobacz też:
Brak komentarzy