Trufelki/ Zdrowe słodkości

Owsiano-orzechowe kulki kakaowe

Kuleczki owsiane, słodzone daktylami, wzbogacone o orzechy i kakao. Idealna przekąska dla a) studentów, którzy właśnie zużywają mnóstwo energii na wkuwanie materiału z całego semestru, b) dla sportowców, którzy muszą uzupełnić deficyt kalorii po treningu, c) dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść słodką przekąskę, ale dbają o zdrową dietę. Są boskie! A ich zrobienie to żadna filozofia. 
Składniki na ok. 6 szt.:
  • 50 g daktyli
  • 25 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki kokosowej (można pominąć lub użyć wiórków kokosowych)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka, u mnie ryżowe
  • 1 łyżeczka kakao
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić je i zmiksować. W naczyniu blendera umieścić daktylowy krem i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na dość zwartą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki na około 30 minut i zajadać 🙂

Zobacz też: 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj