Uwielbiam eksperymentować ze zdrowszą wersją słodyczy. Tym razem wybór padł na szybkie muffinki cytrynowe z żurawiną. Dodatek mąki kokosowej i oleju kokosowego nadaje im przyjemnego aromatu i ciekawej, wilgotnej struktury. Bez glutenu i bez cukru, za to z masą zdrowych składników! Polecam spróbować, są naprawdę dobre.
PS nie podkręcałam kolorów – one naprawdę są takie żółciutkie :))
PS nie podkręcałam kolorów – one naprawdę są takie żółciutkie :))
Składniki na 6 sztuk:
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ksylitolu
- sok i skórka z 1 cytryny (wcześniej dokładnie sparzonej i wyszorowanej)
- 1/2 szklanki mleka (dowolnego, może być roślinne)
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 3 jajka
- garść żurawiny
Jajka, mleko, olej kokosowy oraz sok z cytryny roztrzepać w jednym naczyniu. Do drugiego wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, skórkę z cytryny i żurawinę, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką do połączenia. Ciasto nakładać do foremek na muffiny, wypełniając je w 3/4 wysokości. Piec przez około 30-35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy