Ciastka/ Zdrowe słodkości

Ciastka owsiane z bananem i jabłkiem

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane. Bez cukru – ten z owoców i miodu w zupełności wystarcza. Uwielbiam takie przekąski, a Wy? 🙂 Idealny dowód na to, że bez mąki, cukru, jajek, mleka… też się da upiec coś pysznego! Jedno ciastko ma 90 kcal, ale przy tym wypełnione jest samymi zdrowymi składnikami. Polecam, tylko zróbcie od razu podwójną porcję 🙂


Składniki na 9 szt.

  • 100 g płatków owsianych
  • 1 małe jabłko (85 g)
  • 1/2 banana (75 g)
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Jabłko umyć, zetrzeć ze skórką na tarce. Banana rozgnieść widelcem na papkę, połączyć z jabłkiem, cynamonem, masłem orzechowym i miodem, wymieszać. W misce połączyć płatki owsiane, chia, siemię lniane i amarantus. Wlać mokre składniki i zagnieść rękami, aż do powstania jednolitej masy. Formować z niej kulki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko spłaszczać i układać na blaszce do pieczenia. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach.

Kaloryczność:
1 ciastko: 90 kcal
Białko: 2,3 g
Tłuszcz: 3,25 g
Węglowodany: 14,6 g
Błonnik: 2 g

 

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj