Delikatne, puszyste, czekoladowe muffiny przypadną do gustu przede wszystkim tym, którzy unikają cukru w swojej diecie, a mimo to mają ochotę na…coś słodkiego 😉 Dla wielbicieli słodyczy może to być jednak zbyt mało intensywna propozycja, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by do przepisu dorzucić kilka łyżek miodu lub innego słodzika (albo też oblać muffinki polewą czekoladową – polecam!) Takie muffiny dobrze sprawdzają się w roli śniadaniowej – można je przekroić i posmarować dżemem lub twarożkiem, wtedy nawet nie zauważymy, że zjadamy coś bez cukrowego.
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
W misce wymieszać ze sobą mąkę owsianą i pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do osobnego naczynia przełożyć sos daktylowy, mleko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz jajko, wszystko wymieszać. Mokrą mieszankę przełożyć do suchych składników, mieszając łyżką do połączenia. Do przygotowanych foremek na muffiny nakładać ciasto do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy