Potrzebujecie trochę energii o poranku? A może macie ochotę na zdrowy deser? Którakolwiek opcja Was interesuje, powinniście spróbować jaglanego budyniu! W konsystencji przypomina gęsty krem, ale jest zrobiony z samych naturalnych i zdrowych produktów. Nie zawiera cukru, bo jest słodzony banananem. Bez problemu można go zamienić w wegańską wersję, używając mleka roślinnego. A karob zamiast kakao dodaje całości lekko słodkiego, czekoladowego posmaku. Można zastąpić go kakaem, wedle uznania.
Składniki na 1 pucharek:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- ok. 3/4 szklanki wody
- 1 banan
- 1 łyżka karobu
- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
Kaszę wsypać do rondelka i postawić na małym ogniu. Kiedy zacznie wydzielać orzechowy aromat, przelać ją wrzątkiem i odcedzić wodę. Zalać świeżą (ok.3/4 szkl.) i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę.
Ugotowaną kaszę zblendować razem z bananem, mlekiem lub jogurtem i karobem. Przełożyć do pucharka, udekorować plasterkami banana, posypać kakao lub karobem.
Smacznego!
Brak komentarzy