Składniki na ok. 5 batonów:
Spód:
100 g daktyli
60 g płatków owsianych
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki orzeszków ziemnych
szczypta soli
Masa karmelowa:
100 ml mleczka kokosowego (17-19% tłuszczu)
2 łyżki masła orzechowego
100 g daktyli
50 g orzechów nerkowca*
szczypta soli
Wierzch:
50 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
3 łyżki mleczka kokosowego
garść orzechów ziemnych/laskowych – do posypania
*można zastąpić orzechami ziemnymi lub laskowymi
Wykonanie spodu:
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Wodę odlać. Daktyle umieścić w malakserze i pulsacyjnie rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na w miarę jednolitą masę. Przełożyć ją na spód podłużnej foremki (wyłożonej folią spożywczą), dociskając. Schłodzić przez około godzinę.
Masa karmelowa:
Orzechy zalać letnią wodą i odstawić na 30 minut, po czym odcedzić.
Daktyle umieścić w rondelku, zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Zblendować na puree. Dodać mleczko kokosowe, masło orzechowe, namoczone orzechy i sól. Wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć na schłodzony spód, posypać orzechami. Wstawić do zamrażarki na 30 minut.
Czekoladę roztopić z mleczkiem kokosowym, wylać na schłodzoną masę. Wierzch posypać posiekanymi orzechami (opcjonalnie). Ponownie wstawić do lodówki na ok. godzinę (im dłużej, tym lepiej będą się kroić). Ostrym nożem pokroić na batony. Przechowywać w lodówce.
2 komentarze
GAB
17 grudnia 2022 at 18:57czy mozna jakos zastapic mleko kokosowe? smetana kremówka?
Planeta Smaku
23 grudnia 2022 at 18:43można spróbować ze śmietaną 30%