Gofry z mąki kokosowej mogą być fajną alternatywą dla pieczywa – zwłaszcza dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Jeśli dodatkowo, tak jak ja, podacie je ze zdrowym źródłem tłuszczu, jakim jest awokado, zapomnicie o uczuciu głodu na kilka ładnych godzin 🙂
Składniki na 2 gofry:
- 2 jajka
- 50 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka oleju
- duża szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: ulubione przyprawy, np. suszone zioła, kurkuma, słodka papryka
Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy (opcjonalnie). Uwaga! Zawsze zwracam uwagę na to, że mąka kokosowa może różnić się od siebie stopniem wchłaniania płynów, w zależności od marki. Najlepiej więc dodawać ją STOPNIOWO, a w razie potrzeby dodać do ciasta na gofry odrobinę więcej niż 2 łyżki, tak, by końcowo uzyskać konsystencję gęstego jogurtu.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do rozgrzanej gofrownicy, posmarowanej odrobiną tłuszczu. Piec wg wskazań sprzętu – u mnie około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy