Warto zacząć nowy tydzień od pysznego śniadania! Tym razem usmażyłam puszyste, twarogowo-bananowe placki pełnoziarniste. Robi się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie! Swoje placuszki wzbogaciłam o świeżo zerwane jeżyny, które można zastąpić dowolnymi owocami lub zupełnie je pominąć.
Składniki na ok. 6 placków:
- 50 g twarogu półtłustego
- 1/2 banana
- 1 żółtko
- 2 białka
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- olej do smażenia
- garść jeżyn i cukier puder do posypania
Banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać twaróg i zblendować. Dodać żółtko, cukier, mąkę, budyń i cynamon, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie (za pomocą szpatułki) wymieszać z serową masą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać ciasto, każdy placuszek posypać kilkoma jeżynami. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem lub jogurtem.
Smacznego!
Brak komentarzy