Kasze/ Śniadanie

Jesienny przekładaniec jaglany (z jabłkiem i bakaliami)

Nastał czas, kiedy cynamon, jabłko i bakalie królują w mojej kuchni. Zamieniam śniadanie z lodówki na takie gotowane, aby już od samego rana rozgrzać się i napełnić żołądek treściwym posiłkiem. Dzisiaj mam dla Was bardziej propozycję podania, niż sam przepis. Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, przełożona kremowym jogurtem i warstwą bakalii to zdrowy pomysł na jesienne śniadanie. Zrobiłam je ostatnio dla rodziców, bo przecież warto dbać o zdrowie najbliższych 🙂 Zainspirujcie się, jest pyszne!


Składniki ma dwie porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 jabłka
  • 2 garści ulubionych bakalii (u mnie mieszanka żurawiny,migdałów, orzechów ziemnych i nerkowców)
  • 2 łyżeczki miodu

 

Kaszę umieścić w suchym rondelku i podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie lekko pachnieć. Zalać ją wrzątkiem i wypłukać na sitku. Przełożyć ponownie do rondelka, zalać świeżym wrzątkiem (woda powinna sięgać do ok. 2 cm nad poziomem kaszy). Dodać pokrojone daktyle i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (ok. 15 minut). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Jabłko pokroić w kostkę. Do kaszy dodać jabłko, olej kokosowy, cynamon i miód, wymieszać.
Do pucharków nakładać kolejno warstwę kaszy, jogurtu, posypać orzechami, znowu nałożyć kaszę i udekorować pozostałymi bakaliami. U mnie na wierzchu wylądowały także jeżyny i ziarna kakao – polecam, są dobrym źródłem magnezu:)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj