Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Kruche ciasto z masą kokosową i jeżynami to świetny pomysł na rodzinny deser. Co może być bowiem lepszego niż duuża blacha ciasta? 🙂
Inspiracja: gazetka „Przyślij przepis”, podaję z moimi zmianami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
- 150 g wiórek kokosowych
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- ok. 150 g jeżyn
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta schłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie rozwałkować na blachę (u mnie 25 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy