Ciasta/ Ciasta kruche

Kruche ciasto z masą kokosową i jeżynami

Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia. Kruche ciasto z masą kokosową i jeżynami to świetny pomysł na rodzinny deser. Co może być bowiem lepszego niż duuża blacha ciasta? 🙂

Inspiracja: gazetka „Przyślij przepis”, podaję z moimi zmianami

Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
Masa kokosowa

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • ok. 150 g jeżyn

Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta schłodzić w lodówce przez około 30 minut, a następnie rozwałkować na blachę (u mnie 25 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i dodać do białek, miksując na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Masę kokosową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj