Babki/ Ciasta

Babka marchewkowa z cytrynowym kremem

Kolejna słodka propozycja, które z powodzeniem może gościć na wielkanocnym stole. Babka marchewkowa! Bardzo lubię ten typ ciasta – wilgotne a jednocześnie puszyste, o wyjątkowym kolorze i smaku. Swoją babkę zwieńczyłam kremem z mascarpone i nutą cytryny. Całość wyszła pyszna, orzeźwiająca i z pewnością godna polecenia. Zróbcie ją jeszcze przed świętami!

inspiracja: In my coffee kitchen

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 170 ml oleju
  • 250 g startej na drobnych oczkach marchwi (ok. 3 sztuki)
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • Krem z mascarpone:
  • 125 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny do posypania
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchew oraz wlewać olej cienką strużką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, stopniowo dodawać do ciasta, miksując. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę z kominkiem (śr.24cm). Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić.
Przygotować krem: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Krem wyłożyć na ostudzoną babkę i posypać startą skórką cytrynową. Przed podaniem schłodzić. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj