Kolejna słodka propozycja, które z powodzeniem może gościć na wielkanocnym stole. Babka marchewkowa! Bardzo lubię ten typ ciasta – wilgotne a jednocześnie puszyste, o wyjątkowym kolorze i smaku. Swoją babkę zwieńczyłam kremem z mascarpone i nutą cytryny. Całość wyszła pyszna, orzeźwiająca i z pewnością godna polecenia. Zróbcie ją jeszcze przed świętami!
inspiracja: In my coffee kitchen
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 170 ml oleju
- 250 g startej na drobnych oczkach marchwi (ok. 3 sztuki)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z połowy cytryny
- Krem z mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- skórka z cytryny do posypania
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchew oraz wlewać olej cienką strużką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, stopniowo dodawać do ciasta, miksując. Dodać szczyptę soli i skórkę cytrynową, zmiksować do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy na babkę z kominkiem (śr.24cm). Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Całkowicie ostudzić.
Przygotować krem: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Krem wyłożyć na ostudzoną babkę i posypać startą skórką cytrynową. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
Brak komentarzy