Bardzo lubię wypieki z mąką kokosową. Nadaje ona ciastom zarówno fajnego smaku, jak i struktury. Nie spodziewałam się jednak, że ciasto z jej udziałem może być tak miękkie, puszyste i wilgotne! Przedstawiam Wam nowy hit sezonu – ciasto z mąką kokosową i rabarbarem. Kwaskowate owoce idealnie współgrają ze słodkim aromatem kokosa. Spójrzcie tylko na ten skarmelizowany wierzch – aż ślinka cieknie! Na jednym kawałku ciężko jest poprzestać 😉
Składniki:
- 3-4 łodygi rabarbaru
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu lub innego, płynnego słodzidła (użyłam melasy karobowej, stąd ciemniejszy kolor ciasta)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć rabarbar i posypać cukrem trzcinowym.
W naczyniu wymieszać jajka, miód, mleko i olej kokosowy. Osobno wymieszać sodę, sól oraz mąkę kokosową. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić mikserem lub łyżką). Przygotowane ciasto wylać na rabarbar,wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.
Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjąć ciasto z foremki obracając je do góry nogami.
Smacznego!
Zobacz też: brownie z mąką kokosową
Brak komentarzy