Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto z mąką kokosową i rabarbarem

Bardzo lubię wypieki z mąką kokosową. Nadaje ona ciastom zarówno fajnego smaku, jak i struktury. Nie spodziewałam się jednak, że ciasto z jej udziałem może być tak miękkie, puszyste i wilgotne! Przedstawiam Wam nowy hit sezonu – ciasto z mąką kokosową i rabarbarem. Kwaskowate owoce idealnie współgrają ze słodkim aromatem kokosa. Spójrzcie tylko na ten skarmelizowany wierzch – aż ślinka cieknie! Na jednym kawałku ciężko jest poprzestać 😉

Składniki:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu lub innego, płynnego słodzidła (użyłam melasy karobowej, stąd ciemniejszy kolor ciasta)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć rabarbar i posypać cukrem trzcinowym.
W naczyniu wymieszać jajka, miód, mleko i olej kokosowy. Osobno wymieszać sodę, sól oraz mąkę kokosową. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić mikserem lub łyżką). Przygotowane ciasto wylać na rabarbar,wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.
Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjąć ciasto z foremki obracając je do góry nogami.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj