Dziś mam dla Was przepis na hummus z pieczonego selera! To pyszna propozycja jako dodatek do pieczywa czy świeżych warzyw. Smakuje nieziemsko, a czarnuszka i wędzona papryka zdecydowanie dodają charakteru całej paście. Polecam, idealnie sprawdzi się na wszelkich piknikach czy grillach 🙂
Składniki na 1 słoiczek:
- 1 seler
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek*
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona
- czarnuszka
*zamiast oliwy można użyć ulubionego, tłoczonego na zimno oleju, np. lnianego czy z pestek dyni
Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, polać oliwą, oprószyć solą i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez około 1h w 180 st, aż seler będzie miękki. Pod koniec odwinąć folię, by seler nieco się zrumienił. Zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i tahini. Doprawić solą i pieprzem. Pasta powinna mieć konsystencję hummusu – jeśli nie jest wystarczająco kremowa, dodać więcej oliwy. Posypać czarnuszką i wędzoną papryką. Podawać ze świeżymi warzywami lub pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy