Pasty i smarowidła/ Przekąski

Hummus z pieczonego selera

Dziś mam dla Was przepis na hummus z pieczonego selera! To pyszna propozycja jako dodatek do pieczywa czy świeżych warzyw. Smakuje nieziemsko, a czarnuszka i wędzona papryka zdecydowanie dodają charakteru całej paście. Polecam, idealnie sprawdzi się na wszelkich piknikach czy grillach 🙂



Składniki na 1 słoiczek:

  • 1 seler 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki tahini 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek* 
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona 
  • czarnuszka 

*zamiast oliwy można użyć ulubionego, tłoczonego na zimno oleju, np. lnianego czy z pestek dyni

Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, polać oliwą, oprószyć solą i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez około 1h w 180 st, aż seler będzie miękki. Pod koniec odwinąć folię, by seler nieco się zrumienił. Zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i tahini. Doprawić solą i pieprzem. Pasta powinna mieć konsystencję hummusu – jeśli nie jest wystarczająco kremowa, dodać więcej oliwy. Posypać czarnuszką i wędzoną papryką. Podawać ze świeżymi warzywami lub pieczywem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj