Lubię połączenia, które zaskakują od pierwszego kęsa. Sałatka z selerem naciowym, gruszką i kurczakiem właśnie do takich połączeń należy. Chrupiący seler, soczysta gruszka, miękka, dobrze podsmażona pierś z kurczaka razem tworzą pyszną, świeżą i lekką kompozycję smaków. Uwaga, znika w stanowczo zbyt szybkim tempie 😉
Składniki:
- 400 g selera naciowego
- 2 gruszki
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1/4 szklanki słonecznika
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Selera i gruszki dobrze umyć. Pokroić w niewielką kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem z kurczakiem, dodając majonez.Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, by smaki się przegryzły. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika i orzechy, mieszając, aż nabiorą lekko złotego koloru. Posypać nimi sałatkę przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy