- Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g daktyli (1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka karobu (można pominąć)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki kokosowej*
- Ponadto:
- 1/2 szklanki wiśni z kompotu lub zalewy/ mrożonych owoców
*można w łatwy sposób zrobić mąkę kokosową, mieląc wiórki kokosowe np. w młynku do kawy. Ewentualnie można zastąpić ją zmielonymi orzechami.
Daktyle zalać niewielką ilością wody (tylko tyle, by je przykryła) i postawić na małym ogniu. Gotować, aż zaczną się rozpadać, po czym zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić. Za pomocą blendera zmiksować z puree daktylowym i olejem. Kiedy masa będzie przypominać gładki krem, dodać kakao, karob (opcjonalnie), proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz masło orzechowe i zmiksować. Na końcu dodać jajka i ponownie wymieszać.
Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę jaglaną. Na wierzchu poukładać wiśnie, lekko wciskając je w ciasto. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.
Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Polubisz również Jaglane brownies z serem i truskawkami
Brak komentarzy