Bez glutenu/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Jaglane brownie z wiśniami

Uwielbiam brownies! Czasem można pozwolić sobie na kawałek tradycyjnego, ciężkiego, pełnego masła i czekolady ciasta, ale.. można też spróbować zdrowszej alternatywy. Brownie z kaszy jaglanej to idealny przykład deseru, które opiera się na naturalnym słodziku – daktylach. Bez niepotrzebnego, dodatkowego cukru. Nie zawiera także glutenu ani nabiału, co może zachęcić osoby, które muszą unikać tych składników w swojej diecie. Wiśnie można zastąpić innymi, drobnymi owocami – malinami, truskawkami, porzeczkami z kompotu.. Fajnie, by się znalazły, bo przyjemnie przełamują czekoladową słodycz ciasta. Spróbujcie sami!



Składniki:
  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g daktyli (1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka karobu (można pominąć)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki kokosowej*
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki wiśni z kompotu lub zalewy/ mrożonych owoców

*można w łatwy sposób zrobić mąkę kokosową, mieląc wiórki kokosowe np. w młynku do kawy. Ewentualnie można zastąpić ją zmielonymi orzechami.

Daktyle zalać niewielką ilością wody (tylko tyle, by je przykryła) i postawić na małym ogniu. Gotować, aż zaczną się rozpadać, po czym zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić. Za pomocą blendera zmiksować z puree daktylowym i olejem. Kiedy masa będzie przypominać gładki krem, dodać kakao, karob (opcjonalnie), proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz masło orzechowe i zmiksować. Na końcu dodać jajka i ponownie wymieszać.

Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę jaglaną. Na wierzchu poukładać wiśnie, lekko wciskając je w ciasto. Piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Polubisz również Jaglane brownies z serem i truskawkami

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj