Bez glutenu/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-daktylowe

Ciasto czekoladowe kojarzy się Wam z rozpustą? Mnie też, ale można uczynić je mniej grzesznym 😉 To mój pierwszy eksperyment z mąką kokosową i wiecie co? Wyszło pysznie! Ciasto nie jest mięciutkie i puszyste, lecz bardziej zwarte i ciężkie, coś na kształt brownies. Mąka kokosowa nadaje mu ciekawej struktury i smaku. Bez glutenu, bez dodatku cukru, mimo to jest przyjemnie słodkie i bardzo czekoladowe. Cynamon , sok pomarańczowy i dodatek żurawiny sprawił, że takie ciasto z powodzeniem może zastąpić piernik dla tych, którzy nie boją się eksperymentów lub tych, którzy unikają glutenu w codziennej diecie. To co, spróbujecie?




Składniki:
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej* 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny – można pominąć
  • Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki)
*można też zastąpić pszenną, jeśli nie rezygnujecie z glutenu

Daktyle przełożyć do rondelka, zalać ok. 1/2 szklanki wody i dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Postawić na małym ogniu i zagotować. Mieszając, gotować, aż daktyle rozpadną się w większości. Zestawić z ognia, dodać tahini lub masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki, sodę, proszek, kakao, cynamon i posiekaną czekoladę oraz opcjonalnie żurawinę. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą mleko, jajko, krem daktylowy, olej i ocet. Wlać do suchych składników i zmiksować krótko, do połączenia składników. Masę przełożyć do formy o śr. 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z kremówką).
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj