Ciasto czekoladowe kojarzy się Wam z rozpustą? Mnie też, ale można uczynić je mniej grzesznym 😉 To mój pierwszy eksperyment z mąką kokosową i wiecie co? Wyszło pysznie! Ciasto nie jest mięciutkie i puszyste, lecz bardziej zwarte i ciężkie, coś na kształt brownies. Mąka kokosowa nadaje mu ciekawej struktury i smaku. Bez glutenu, bez dodatku cukru, mimo to jest przyjemnie słodkie i bardzo czekoladowe. Cynamon , sok pomarańczowy i dodatek żurawiny sprawił, że takie ciasto z powodzeniem może zastąpić piernik dla tych, którzy nie boją się eksperymentów lub tych, którzy unikają glutenu w codziennej diecie. To co, spróbujecie?
Składniki:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej lub jaglanej*
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny – można pominąć
- Polewa: 100 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki)
*można też zastąpić pszenną, jeśli nie rezygnujecie z glutenu
Daktyle przełożyć do rondelka, zalać ok. 1/2 szklanki wody i dodać sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Postawić na małym ogniu i zagotować. Mieszając, gotować, aż daktyle rozpadną się w większości. Zestawić z ognia, dodać tahini lub masło orzechowe i zblendować na gładki krem.
W misce wymieszać oba rodzaje mąki, sodę, proszek, kakao, cynamon i posiekaną czekoladę oraz opcjonalnie żurawinę. W osobnym naczyniu zmiksować ze sobą mleko, jajko, krem daktylowy, olej i ocet. Wlać do suchych składników i zmiksować krótko, do połączenia składników. Masę przełożyć do formy o śr. 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić i polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać ją z kremówką).
Smacznego!
7 komentarzy
Słodkie Gotowanie
30 stycznia 2019 at 11:28Spróbuję bo uwielbiam cynamon, ciężkie ciasta (zwłaszcza czekoladowe i serniki 😀 ) i pięknie wygląda.
CZEKOLADOWA
27 listopada 2019 at 19:03Czy zamiast zwykłego mleka można użyć mleczka kokosowego?
Planeta Smaku
27 listopada 2019 at 19:31Tak, sprawdzi się też każde inne mleko roślinne 🙂
Asia
26 stycznia 2023 at 15:55Witam, jaką inną mąką mogę zastąpić tą kokosową z przepisu?
Planeta Smaku
10 lutego 2023 at 19:15niestety mąka kokosowa jest bardzo specyficzna i nie jest łatwo ją zastąpić. Można spróbować z inną mąką orzechową, np. migdałową
Ola
10 maja 2023 at 09:35Wyglada pysznie♥️ trochę martwi mnie gramatura na szklanki bo szklanka szklance nierówna , wolałabym gramy ale zapytam jaka pojemność ma Twoja szklanka?
Planeta Smaku
11 maja 2023 at 21:06Dziękuję za komentarz. Moja szklanka ma 250 ml 🙂 pozdrawiam!