Świąteczny okres pachnie dla mnie cytrusami i czekoladą. To był nieśmiertelny zestaw, który zawsze pełnił rolę słodkiego dodatku do mikołajkowych upominków. Nie ma więc lepszej pory roku na pomarańczowo-czekoladowe połączenie smaków! W ubiegłym roku prezentowałam gorącą czekoladę z nutą pomarańczy, dziś chciałabym przedstawić przepis na wspaniałe, czekoladowo-pomarańczowe muffiny. Są puszyste, miękkie i bardzo kuszące 🙂 Polecam!
Składniki na 12 szt.:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową*
- 2 jajka
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 100 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich – opcjonalnie
W rondelku roztopić połowę czekolady (50 g) i masło. Odstawić do przestudzenia.
W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i kakao. Dodać także pozostałą czekoladę oraz ewentualnie posiekane orzechy i wymieszać.
W osobnym naczyniu zmiksować jajka, mleko, sok i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej sparzonej). Dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować krótko.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Tak przygotowanym ciastem napełniać blachę do muffinek (wyłożoną papilotkami lub silikonowymi foremkami). Każdy dołek wypełnić do 3/4 wysokości. Wierch można przed pieczeniem posypać orzechami, skórką pomarańczową lub czekoladą. Piec przez około 25 minut w temp. 170 stopni.
Smacznego!
* polecam nową serię czekolad Terravita 70% kakao o różnych smakach, w tym pomarańczową. Są to czekolady gorzkie, o wysokiej zawartości kakao (70%), z ciekawymi dodatkami smakowymi. Możecie nabyć wersję ze skórką pomarańczową, crunchy, z nadzieniem miętowym, z nadzieniem cytrynowym i z nadzieniem wiśniowym lub wersję bez dodatków. Są pyszne! 🙂
Brak komentarzy