Zdrowsza wersja muffinek z jabłkiem, marchewką i bananem, które od 4 lat są już na blogu 🙂 Tym razem zamiast mąki pszennej użyłam zmielonych płatków owsianych i mąki jaglanej, a zamiast cukru – ksylitolu. Jednak największą zmianą jest w tych muffinkach warstwa z kremowego serka o smaku chałwy. Jak ją osiągnęłam? Bardzo prosto – wystarczy zmiksować twaróg z tahini i czymś słodkim 🙂 Jakie dobre te małe, jesienne babeczki! Bez cukru i bez pszenicy, ale za to z pełnią smaku.
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g płatków owsianych
- 60 g mąki jaglanej
- 20 g mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych zmielonych na mąkę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ksylitolu (można zastąpić cukrem)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 duży, dojrzały banan (110 g)
- 1 soczyste jabłko (200 g)
- 1 marchewka (120 g)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju (50 g)
- 1 łyżka masła orzechowego
- Warstwa serowa:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
- 2 łyżki tahini
Płatki owsiane zmielić. Połączyć w misce razem z mąką jaglaną, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia, ksylitolem, cynamonem i kardamonem. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłko dobrze umyć i zetrzeć na tarce. W malakserze zmiksować banana, jabłko, marchewkę, jajka, olej i masło orzechowe na jednolitą masę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia.
Ciastem napełnić silikonowe lub papierowe foremki na muffinki (do 3/4 wysokości).
W malakserze lub blenderze zmiksować twaróg, jajko, tahini i ksylitol. Masę serową wyłożyć łyżką na muffinki. Wykałaczką rozmieszać z ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić.
Brak komentarzy