Obiad/ Ryż/ Wege

Aromatyczne curry z kalafiorem i cukinią

Jesienią często sięgam po potrawy, które potrafią rozgrzać mnie i nasycić na długo. To czas, kiedy uwielbiam przygotowywać aromatyczne obiady, takie jak curry. Czerwone curry z kalafiorem to proste, a jednocześnie lekko orientalne i bardzo satysfakcjonujące danie – wprost idealne na obecną pogodę! I niech Was nie zmyli to, że jest to potrawa wegańska – bez mięsa także można się nasycić, uwierzcie 🙂 Pamiętajcie tylko o jednym – aby potrawa była naprawdę aromatyczna, warto użyć dobrej jakości przypraw, bo to na nich opiera się cała głębia smaku. 

Inspiracja: Jadłonomia, z moimi zmianami

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • olej (najlepiej kokosowy) do smażenia
  • 1 kalafior, umyty i podzielony na różyczki
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • około 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • Do podania:
  • ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy 

Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać wszystkie przyprawy (oprócz czosnku), smażyć przez 2 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty.
Następnie dodać kalafiora, cukinię i ziemniaka, wszystko delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać i wlać pomidory oraz mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut (do miękkości warzyw). W czasie gotowania dodać wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję curry (powinno być dość gęste).

Gotowe curry podawać z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj