Kuchnia azjatycka, która ma wielu zwolenników, słynie nie tylko z wyrazistego smaku, egzotycznych składników (takich jak różnego rodzaju owoce morza), ale także – a może przede wszystkim – z niesamowitego aromatu. Dania zawdzięczają je różnym przyprawom, które królują w kuchni azjatyckiej.
Kuchnia azjatycka to pojęcie dość szerokie – Azja to przecież największy kontynent na świecie. Smaki Azji to: kuchnia tajska, kuchnia indyjska (którą charakteryzują ostrzejsze smaki), wietnamska czy koreańska, a także kuchnia chińska. W Polsce dania popularne na azjatyckich stołach zostały rozpowszechnione dzięki różnym orientalnym knajpkom, które serwowały kuchnię azjatycką. Dziś dania takie z łatwością możemy przygotować w domu, dzięki łatwemu dostępowi do różnego rodzaju produktów oraz przypraw. Dzięki nim samodzielnie ugotujemy kultowy już ramen czy sajgonki, przygotujemy smażony ryż basmati z różnymi dodatkami czy też smażony makaron (popularna technika stir fry, czyli „wymieszaj i smaż”), mielone mięso w pikantnym sosie lub ryby i owoce morza.
A propos ramenu – moje pierwsze, domowe próby były całkiem udane, ale wciąż dążę do ulepszenia smaku samego wywaru. Na pewno podzielę się przepisem, kiedy tylko uda mi się znaleźć ten złoty środek 🙂
Kuchnia azjatycka to opcja naprawdę dla każdego – dla tych, którzy jedzą mięso, jak i dla wegan i wegetarian. Dla tych, którzy wolą dania fit, i dla tych, którzy nie liczą kalorii. W kuchni chińskiej czy też innej azjatyckiej z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i w ten sposób urozmaici swoje i swoich najbliższych codzienne menu. Dlatego też warto kuchnię azjatycką wziąć pod lupę. W tym pomoże dalsza część artykułu.
Makaron ryżowy, ryż i nie tylko – kuchnia azjatycka charakterystyka
Kuchnia azjatycka to szereg potraw, produktów i potraw, z którymi warto się zapoznać. Jednak dobrze jest zacząć od zaznajomić się z ogólnym profilem tej kuchni. Różnorodność kuchni azjatyckiej to wiele jej odmian, jak Azja długa i szeroka. Poznając kuchnię chińską, a potem porównując ją z kuchnią japońską czy indyjską na pewno odkryjemy pewne różnice. Jednak są pewne elementy wspólne co do wykorzystania określonych produktów. Kuchnia azjatycka to potrawy z różnego rodzaju ryb, owoców morza i świeżych warzyw oraz grzybów (popularne dania z grzybami shitake czy reishi). To także produkty sojowe, takie jak: sos sojowy, tofu czy tempeh (sfermentowane nasiona soi). Dania są też doprawiane różnego rodzaju sosami: sosem rybnym, słodkim sosem sojowym (dania z sosem sojowym należą chyba do najbardziej popularnych), olejem sezamowym czy z użyciem octu ryżowego. Składnikiem dania głównego jest często ryż smażony i ryż gotowany różnych odmian. To także potrawy z makaronem ryżowym. Dania azjatyckie to nie tylko dania typu stir fry czy też gotowane lub smażone na głębokim oleju różnego rodzaju pierożki czy krewetki, to również wołowina, wieprzowina i drób w różnych odsłonach. Charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej jest jej słodkawy smak (którego często nadaje sos hoisin – na bazie soi i śliwek – czy sos na bazie miodu), jednak kuchnia azjatycka (na przykład kuchnia indyjska), to także dania bardzo pikantne.
Dla wegetarian i mięsożerców
Jak już wcześniej wspomniano, dania kuchni azjatyckiej to propozycja zarówno dla osób, które jedzą mięso oraz dla tych, które z niego zrezygnowali. Na pewno wśród dań azjatyckich znajdą swoje ulubione smaki także ci, którzy zrezygnowali ze wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego – istnieje wiele potraw, w których mleko od krowy jest zastąpione użyciem mleka kokosowego. Poza tym w dania azjatyckie dzięki użyciu bogatych w białko produktów sojowych, takich jak tofu, są bogate w białko, które z powodzeniem zastępują to zwierzęcego pochodzenia. Poza tym wiele dań można przygotować na modłę wegetariańską, np. pierożki dim sum sum z warzywnym nadzieniem. Nie bez znaczenia w diecie wegańskiej czy też wegetariańskiej będą bogate w składniki mineralne (sód, potas, wapń, fosfor, żelazo czy jod) algi obecne w kuchni azjatyckiej. To także niezbędne witaminy, takie jak: C, B czy E oraz wysoko przyswajalne białko. Ci, którzy jedzą mięso, będą mogli się rozkoszować się daniami z wołowiną, drobiem, wieprzowiną czy też rybami w orientalnej odsłonie. Weźmy jako przykład curry – sama przygotowuję je zarówno z tofu, jak i z kurczakiem (czy nawet z rybą). Każda wersja jest pyszna!
Kuchnia azjatycka – sekret długowieczności
Kuchnia azjatycka to samo zdrowie. Między innymi dzięki obecności w niej dużej ilości warzyw oraz ryb i owoców morza, które są źródłem cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3, które są budulcem komórek, a także mają działanie przeciwzakrzepowe i pozytywnie wpływają na nasze serce i cały układ krążenia. Zdrowie to także rośliny strączkowe obecne w kuchni azjatyckiej, bogate w białko i substancje przeciwnowotworowe. Oleje roślinne używane w kuchni azjatyckiej, na przykład olej kokosowy, to przeciwdziałanie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Użycie wielu przypraw to również ukłon w stronę naszego zdrowia – o czym za chwilę.
Przyprawy – smak i zdrowie
Kuchnia azjatycka to potrawy pachnące przyprawami, które mają także działanie prozdrowotne. I tak na przykład kurkuma przeciwdziała rakowi jelita grubego oraz ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Bogaty w olejki eteryczne imbir to z kolei właściwości przeciwzapalne (a stany zapalne są przyczyną wielu groźnych chorób, między innymi nowotworowych) oraz antyoksydacyjne. Popularny kardamon chroni z kolei przed infekcjami wirusowymi. Wymienione przyprawy azjatyckie to tylko niewielka część wszystkich, które są używane. Pozostałe, takie jak: curry, cynamon, chili czy czarnuszka to także wiele dobrego dla naszego zdrowia.
Rozkoszujmy się więc kuchnią azjatycką – na zdrowie!
/artykuł sponsorowany na podstawie materiałów zewnętrznych
Brak komentarzy