Serniki

Sernik na zimno z galaretką na spodzie Oreo

Jeśli szukacie przepisu na sernik na zimno z galaretką, na spodzie z ciastek Oreo – to dobrze trafiliście. To ciasto jednak ma dla mnie większe znaczenie niż zwykły, letni deser. Dlaczego? Cofnijmy się na chwilę w czasie.

Doskonale pamiętam mój pierwszy, samodzielnie zrobiony sernik na zimno. Miałam może 11 lat, kupiłam w sklepie biszkopty, serki homogenizowane i… masę sernikową w proszku. Zmiksowałam wszystko według przepisu na opakowaniu i byłam z siebie taka dumna! Do momentu, aż zalałam sernik zupełnie płynną (jeszcze ciepłą) galaretką, która całkowicie spłynęła na dół formy 😉

Gotowe mieszanki ciast na szczęście bardzo szybko przestały mnie interesować. Uwielbiałam za to zaglądać do starych przepisów mamy, czytałam wszelkie kulinarne treści w magazynach, a później – inspirowałam się przepisami znajdowanymi w internecie. Wciąż tak robię – odkrywam różne, kulinarne blogi, zaglądam też na Instagram oraz Pinterest. W poszukiwaniu inspiracji korzystam też z portalu Przepisy.pl, gdzie można znaleźć mnóstwo przepisów przejrzyście podzielonych na różne kategorie (a nawet wyszukać danie na podstawie składników, które mamy akurat w lodówce). To bardzo przydatna funkcja, która naprawdę ułatwia wybór tego właściwego przepisu.

Dziś robię ukłon w stronę jednego z moich pierwszych przyrządzonych samodzielnie ciast. Wykonanie sernika na zimno naprawdę nie jest trudne. Tym razem miałam ochotę na połączenie ciemnego spodu z ciastek Oreo z puszystą, delikatnie waniliową masą serową. Na wierzchu ułożyłam truskawki, ale śmiało możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce
(najlepiej maliny, borówki, jeżyny, porzeczki czy brzoskwinie). Całość wieńczy malinowa warstwa galaretki – tym razem dzielnie trzymająca się na górze sernika 🙂 Korzystajcie, w sezonie letnim to ciasto obowiązkowe!

Sernik na zimno z galaretką na spodzie Oreo

Składniki:
400 g serka waniliowego homogenizowanego
150 g skyra waniliowego
200 g twarogu chudego (lub półtłustego)
3 łyżki cukru pudru
250 g śmietany 30%, bardzo dobrze schłodzonej
1 opakowanie żelatyny deserowej (60g)
100 ml gorącej wody
300 g ciastek Oreo
3 łyżki masła
1 galaretka malinowa + 300 ml gorącej wody
truskawki lub inne świeże owoce – do przybrania

Przygotowanie:

Przygotować spód: masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka Oreo rozdrobnić, najlepiej używając malaksera. Ciasteczka wymieszać z masłem przy pomocy łyżki.
Tortownicę o średnicy 25 cm obrysować na papierze do pieczenia i wyciąć koło, po czym wyłożyć nim spód formy. Przełożyć do niej mieszankę ciasteczkową i lekko docisnąć przy użyciu łyżki.


Masa sernikowa:
W dużej misce umieścić twaróg, cukier i skyr. Zblendować ręcznym blenderem (można też wykorzystać malakser). Dodać serek waniliowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Do osobnego naczynia wlać gorąca wodę, wsypać żelatynę deserową i krótko zmiksować.
Dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować całość na gładką masę.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Przekładać po kilka łyżek do masy serowej i wymieszać delikatnie za pomocą łopatki silikonowej (nie dodawać całej śmietanki za jednym razem, gdyż będzie trudniej połączyć obie masy).
Tak przygotowaną masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód do tortownicy, pamiętając o tym, by masa szczelnie przylegała do ścianek formy. Wstawić do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie w gorącej wodzie (300 ml) rozpuścić galaretkę i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć, ostrożnie przelać ją na sernik. Udekorować świeżymi owocami.
Wstawić do lodówki na około 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem ostrym nożem „przejechać” po bokach ciasta, oddzielając je w ten sposób od formy. Zdjąć obręcz tortownicy i pokroić sernik.

Smacznego!

/wpis powstał we współpracy z portalem przepisy.pl

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj