Sezon na kurki jest krótki, więc trzeba korzystać. Miałam ochotę na kremowy sos kurkowy, podkręciłam go jeszcze białym winem i gorgonzolą. Wyszło super! Do tego kieszonka z kurczaka, nadziewana suszonymi pomidorami (do środka dodałam też kurki i gorgonzolę, żeby jeszcze bardziej podkręcić smaki). Wszystko to podałam w towarzystwie pieczonych, młodych ziemniaków. Kieszonka z kurczaka w sosie kurkowym to pomysł na pyszny, sezonowy obiad!
Kieszonka z kurczaka w sosie kurkowym z gorgonzolą
Sos:
150 g kurek
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
100 ml białego wytrawnego wina
20 g sera gorgonzola
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Pieprz do smaku
Kieszonka z kurczaka:
1 duża pierś z kurczaka
3 suszone pomidory (odsączone z oleju)
20 g sera gorgonzola
1/2 łyżeczki oregano
Pieczone ziemniaczki:
1 kg młodych ziemniaków
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz do smaku
Kurki dokładnie oczyścić (najlepiej opłukać je pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie zanieczyszczenia małym nożykiem). Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i dodać masło. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć przez około 2 minuty. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, a po chwili na patelnię wlać wino i smażyć przez około 4 minuty. Wrzucić oczysczone kurki i smażyć przez chwilę. Odłożyć na talerz 2 łyżki grzybów z cebulą (wykorzystamy do nadzienia kurczaka), ma patelnię dodać śmietanę i sos sojowy. Sos gotować przez około 2 minuty. Dodać gorgonzolę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki umyć i wyszorować. Jeśli są większe, przekroić na połówki. Włożyć do garnka z osoloną wodą i podgotować przez około 15 minut, aż będą półtwarde. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ziemniaczki, lekko spłaszczyć widelcem, polać oliwą i posypać przyprawami: solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez około 20 min (na ostatnie 5 min włączyć górny grill + termoobieg).
Filet z kurczaka oczyścić i osuszyć. Ostrym nożem naciąć wzdłuż, by powstała kieszonka. Ostrożnie włożyć do środka posiekane suszone pomidory, gorgonzolę oraz odłożone wcześniej kurki z cebulką. Kieszonkę spiąć wykałaczkami. Filet oprószyć solą, pieprzem, oregano i papryką.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy. Podsmażyć kurczaka przez minutę z każdej strony (tylko po to, by zamknąć pory w mięsie- będzie bardziej soczyste). Filet ostrożnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym wcześniej ułożyliśmy sos. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Upieczonego kurczaka przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Podawać z ziemniaczkami i sosem kurkowym.
Brak komentarzy