Tego sernika chyba nie muszę nikomu zachwalać 😉 Przepyszny, kremowy, karmelowy. Wzbogacony o delikatny aromat rumu. Prawdziwie jesienne smaki na powitanie nowej pory roku.
Składniki:
- Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka rumu
- Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie*
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kajmaku
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 100 ml śmietany 30 %
- Polewa:
- 250 ml śmietany 12%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kajmaku
- 1 łyżeczka karmelowej Inki – opcjonalnie
*jeśli macie wybór, zdecydowanie polecam kupno twarogu w kostce i zmielenie go samodzielne
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść w jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dnie formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec w 180 stopniach przez około 15 minut, ostudzić.
W misie miksera połączyć twaróg, mascarpone, cukier, rum, kajmak, szczyptę soli oraz budyń. Włączyć niskie obroty miksera i dodawać po jednym jajku, miksując około 20 sekund przed dodaniem kolejnego. Na końcu dodać śmietanę i zmiksować krótko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec przez około 60-70 minut w 160 stopniach.
Przygotować polewę: śmietanę zmiksować z cukrem, kajmakiem i – opcjonalnie – karmelową inką. Wylać na sernik i piec jeszcze przez 15 minut.
Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia w piekarniku. Ostudzony przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można polać sosem karmelowym.
Smacznego!
Brak komentarzy