Pyszny pomysł na obiad. Zapiekanka makaronowa z cukinią i mozzarellą to prosty sposób na wykorzystanie cukinii. Podsmażona z czosnkiem zamienia się w pyszne, kremowe puree, które tworzy spoiwo całej zapiekanki. W takim wydaniu smakuje ona nieziemsko! Przepis podpatrzony w telewizyjnej serii „Doskonałe trio”.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 3 łyżki oliwy
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 250 g makaronu penne (rurki)
- 2 kulki mozzarelli (w sumie 250 g)
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść tartego żółtego sera, np. bursztynu
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania formy
- listki bazylii
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Cukinię umyć i osuszyć, pokroić na plasterki o grubości około 3 mm. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cukinię. Kiedy zacznie się smażyć, zmniejszyć ogień i posolić cukinię, dzięki czemu zmięknie i puści sok. Smażyć na wolnym ogniu, aż plasterki rozpadną się i powstanie papka (około 15-20 min). Kiedy cukinia będzie prawie gotowa, dodać czosnek. Odłożyć część cukinii do wysokiego naczynia i zblendować na puree, połączyć z resztą.
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wsypać makaron. Gotować o minutę albo dwie krócej niż podano na opakowaniu (powinien być lekko twardawy). Odsączyć makaron, dodać pastę z cukinii, kukurydzę i wymieszać. Porwać mozzarellę rękoma i dodać do makaronu razem ze śmietaną. Posolić i popieprzyć i jeszcze raz porządnie wymieszać. Włożyć mieszaninę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec przez około 20 min., aż wierzch lekko się zrumieni, a ser roztopi. Posypać listkami bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy