Obiad/ Zupy

Krem z porów z serem brie

Uwielbiam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy, zwłaszcza w sezonie jesiennym. Krem z porów to pyszna propozycja – wyrazista w smaku, wzbogacona serem brie i świeżą bazylią zachwyca podniebienie i syci na długo. Przepis znaleziony w ostatnim numerze „Palce lizać”. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1/2 kg porów
  • 2 łyżki masła
  • 250 g ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • 200 ml mleka
  • 200 g sera brie
  • kilka łyżek śmietanki kremówki
  • mały pęczek bazylii

Pory obrać, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (tylko jasnozielone części). W garnku rozpuścić masło, włożyć pory i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do podduszonych porów. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i wino, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut. Następnie wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 20 minut. Po tym czasie dolać mleko i pokrojony ser brie. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać śmietankę i kilka listków posiekanej bazylii (resztę pozostawić do dekoracji).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj