Uwielbiam sięgać po rozgrzewające i sycące zupy, zwłaszcza w sezonie jesiennym. Krem z porów to pyszna propozycja – wyrazista w smaku, wzbogacona serem brie i świeżą bazylią zachwyca podniebienie i syci na długo. Przepis znaleziony w ostatnim numerze „Palce lizać”. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1/2 kg porów
- 2 łyżki masła
- 250 g ziemniaków
- ząbek czosnku
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu lub wywaru z warzyw
- 200 ml mleka
- 200 g sera brie
- kilka łyżek śmietanki kremówki
- mały pęczek bazylii
Pory obrać, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (tylko jasnozielone części). W garnku rozpuścić masło, włożyć pory i smażyć przez około 5 minut, mieszając. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do podduszonych porów. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i wino, przykryć i dusić przez kolejne 5 minut. Następnie wlać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez ok. 20 minut. Po tym czasie dolać mleko i pokrojony ser brie. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać śmietankę i kilka listków posiekanej bazylii (resztę pozostawić do dekoracji).
Brak komentarzy