Kasza/ Mięso/ Obiad

Cydrowe pęczotto z kurczakiem, cytryną i tymiankiem

Włosi często przyrządzają risotto, dodając do gotowania wino. Nie musimy ich jednak naśladować, bo nasze rodzime produkty nie ustępują tym zagranicznym nawet na krok. Dlatego właśnie ryż można zastąpić bardzo zdrową kaszą pęczak, a białe wino – polskim cydrem. Powstanie danie, które – dzięki wykorzystaniu grubej kaszy – syci na długo i zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem.

Cydrowe pęczotto z kurczakiem, cytryną i tymiankiem

Składniki:
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 2 szklanki (lub trochę więcej) bulionu warzywnego
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • Ćwiartka jabłka, najlepiej renety lub antonówki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g parmezanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka i oregano
  • Skórka otarta z połowy cytryny

Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, zeszklić, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Wsypać suchą kaszę pęczak, wymieszać i prażyć przez około minutę. Wlać 1 szklankę bulionu, dodać ziele angielskie, tymianek i liść laurowy. Gotować mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Dolać cydr i wymieszać. Gdy zostanie wchłonięty, dodać kolejną porcję bulionu, tak, by kasza była przykryta. Gotować do miękkości pęczaku.
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, przełożyć go do kaszy i wymieszać. Całość dusić jeszcze przez chwilę.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kaszy. Doprawić miodem, śmietanką i parmezanem, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przed podaniem posypać pęczotto skórką startą z cytryny, listkami oregano i tymianku.

WSKAZÓWKA:  Kasza pęczak, podobnie jak inne gruboziarniste rodzaje kasz, zawiera sporą ilość błonnika. Pęczak, nawet po długim gotowaniu, pozostaje lekko twardawy i jędrny, przez co poprawia perystaltykę naszych jelit.

To drugi przepis w ramach współpracy przy kampanii „Lubię Kaszę”, sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Pierwszy – babeczki z kaszy gryczanej, znajdziecie tutaj. Zachęcam do śledzenia fanpage’a kampanii na Facebooku. Więcej inspiracji i porad znajdziecie także na stronie lubiekasze.pl

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj