Czasem mam ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie… niesłodkiego. Jak to pogodzić? 😉 Wypadkową będzie cytryna ukryta w puszystym deserze. Pieczony pudding cytrynowy to jedna z takich propozycji, która idealnie nadaje się na popołudniowy deser do kawy czy herbaty – wszak pieczemy go w… filiżance! Świetny pomysł na błyskawiczne podzielenie ciasta – każdy dostaje swoją osobistą porcję 🙂 Puddingi pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu są niezwykle puszyste i delikatne, ale nie suche. Po prostu pyszne!
/źródło/
Składniki na 4 porcje*:
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 120 g drobnego cukru
- 50 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
*użyłam filiżanek o pojemności ok. 180 ml
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 4 filiżanki i posmarować je delikatnie masłem.
W naczyniu połączyć ze sobą roztopione i schłodzone masło, sok i skórkę cytrynową, mleko, żółtka i cukier. Zmiksować do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać do cytrynowej masy na początku 2 łyżki piany, delikatnie wymieszać łopatką i dodać pozostałą część piany. Bardzo delikatnie wymieszać masę, by zachować puszystą strukturę.
Przełożyć ciasto do przygotowanych filiżanek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Naczynia z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wypełnić ją gorącą wodą tak, by sięgała do połowy filiżanek. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż puddingi lekko urosną i przyrumienią się. Wyjąć filiżanki z wody i odstawić do wystudzenia.
Przed podaniem puddingi posypać cukrem pudrem i skórką cytrynową.
Smacznego!
Brak komentarzy