Sezon letni sprzyja grillowaniu! Na ruszt można wrzucić w zasadzie wszystko – standardowo wybieramy mięso, często pieczemy też warzywa lub robimy szaszłyki. A gdyby tak posiłek z grilla połączyć z.. deserem? I to jakim pysznym! Masło orzechowe i dżem to klasyka. Razem z owocami tworzą niebanalną. kolorową i zaskakującą kompozycję. Spróbujcie zrobić takie szaszłyki, choćby na patelni w domowym zaciszu 🙂
Składniki na 8 sztuk:
- 4 kromki chleba z ziarnami
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 2 nektarynki
- 2 małe banany
- ok. ½ szkl. malin
Banany obrać, pokroić w ok. 3 cm kawałki. Maliny opłukać i osuszyć. Nektarynki umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w ósemki.
Przy pomocy małych foremek do ciasteczek (lub kieliszka) wyciąć z chleba niewielkie kształty. Jedną część kanapki posmarować łyżeczką masła orzechowego, na to wyłożyć pół łyżeczki dżemu i przykryć drugą kromeczką. Na patyczki do szaszłyków nabijać kolejno nektarynkę, banana, malinę i mini kanapkę. Powtórzyć daną kolejność. Szaszłyki grillować z obu stron przez kilka minut, aż chleb lekko się zrumieni. Podawać z jogurtem lub miodem.
Brak komentarzy