Słodko ostatnio na blogu, ale nic nie poradzę, że przygotowywanie słodyczy przychodzi mi najprościej. Poza tym kolejny raz próbuję namówić Was do upieczenia własnych, chrupiących bez. Dlaczego? Bo to świetna baza do innych deserów! Pokazywałam już „zakręconą wiśnię„, teraz czas na eton mess. Co to takiego? Tradycyjny, brytyjski deser bezowy z owocami i bitą śmietaną. Najczęściej do jego wykonania wykorzystuje się truskawki, jednak możemy pokusić się o własną, oryginalną wersję z owocami lata. A warto, bo ten deser jest naprawdę pyszny i łatwy w przygotowaniu! 🙂
Składniki:
- upieczone bezy, np. z tego przepisu
- 1 szklanka umytych i osuszonych truskawek (lub innych sezonowych owoców)
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Pół szklanki owoców zmiksować na puree.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. W pucharku układać pokruszoną bezę, polać łyżką sosu owocowego. Ułożyć kilka truskawek, przykryć śmietanką, posypać pokruszoną bezą i znowu ułożyć owoce i śmietanę.Udekorować listkiem mięty. Od razu podawać.
Brak komentarzy