Magazyn „Maszkety”, dla którego mam przyjemność tworzyć, obchodzi właśnie swoje pierwsze urodziny! To niesamowite, jak ten czas szybko zleciał 🙂 Praca przy współtworzeniu przepisów i artykułów to dla mnie zawsze moment, by dać z siebie jak najwięcej – zarówno przy przygotowaniu potrawy, jak i zdjęć (co do których niejednokrotnie zszargałam sobie nerwy…). Nasz magazyn jest niepowtarzalny, bo każda z współautorek wkłada w niego dużo pracy i profesjonalizmu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przeczytać „Maszketów”, zapraszam do lektury najnowszego, letniego numeru! KLIKNIJ TUTAJ, aby przeczytać nowy numer magazynu.
Lato, wakacje… To idealny czas na piknik! Mimo niezdecydowanej pogody zawsze można spędzić miło czas na świeżym powietrzu. Wystarczy koc i skrawek zielonej trawy. I koniecznie jakieś smakołyki, najlepiej zapakowane w wiklinowy koszyk 🙂 Dużo pyszności znajdziecie w najnowszym numerze magazynu „Maszkety”. Moja propozycja to serniczki w słoikach.
Składniki na 4 porcje:
Warstwa serowa:
250 g twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Warstwa truskawkowa:
25 dag truskawek
2 łyżki cukru
½ opakowania kisielu truskawkowego
¾ szklanki wody
Ponadto:
200 g kruchych ciastek, np. owsianych lub herbatników
kilka truskawek do dekoracji
Zmielony twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Ciastka rozdrabniamy na okruszki, używając blendera lub tłuczka. Przygotowujemy mus truskawkowy: umyte i ususzone truskawki miksujemy z cukrem. Kisiel rozprowadzamy w ¼ szklanki zimnej wody, pozostałe ½ szklanki zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy proszek kisielowy i energicznie mieszamy. Studzimy i miksujemy z musem truskawkowym. Do każdego słoika wsypujemy około 2 łyżki pokruszonych ciasteczek, wlewamy 2 łyżki musu truskawkowego, dopełniamy masą serową. Na wierzch każdego serniczka nakładamy jeszcze po łyżeczce musu, posypujemy pokruszonymi ciastkami i dekorujemy ćwiartkami truskawek. Tak przygotowane serniczki wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy