Ciasta/ Ciasta kruche/ Ciasta z jabłkami/ Desery

Najlepsza szarlotka z pianką

Powiem wprost – dopóki nie wypróbujecie tego przepisu, nie będziecie mogli z czystym sumieniem powiedzieć, że zjedliście najlepszą szarlotkę w swoim życiu. Nie znam osoby, której krucha szarlotka z pianką w tej wersji by nie smakowała. To najczęściej powtarzany przeze mnie przepis w ciągu roku. Znam go na pamięć. Nie jest to zwyczajne kruche ciasto – dodatek krupczatki i mąki kukurydzianej sprawia, że jest ono niezwykle kruche i ma piękny, złocisty kolor. Jabłka duszone z cynamonem, goździkami i odrobiną cukru z prawdziwą wanilią otulają swoim korzennym, wyjątkowym smakiem. To ciasto wprost idealne – prawdziwe comfort food, lekarstwo na nadchodzącą jesień.PS Krucha szarlotka z pianką w wersji na ciepło, z gałką lodów waniliowych – czy nie brzmi to pysznie?

szarlotka z pianka

Krucha szarlotka z pianką

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (można pominąć)
200 g zimnego masła
szczypta soli

Pianka:
4 białka
5 łyżek cukru
szczypta soli

Jabłka:
1,5 kg jabłek
5-6 goździków
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
cynamon
1 łyżeczka masła

 
Wykonanie:
Mąki przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, dodać żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło oraz spirytus. Całość zagnieść szybko w jednolite ciasto. Uformować podłużny wałek, zawinąć w folię i schłodzić przez około 1 godzinę. Można też przygotować ciasto dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać cukier waniliowy, cynamon, goździki i masło. Postawić na małym ogniu i dusić przez kilkanaście minut, mieszając. Ostudzić.

Ciasto podzielić na 3 części. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przełożyć do formy (robię to w ten sposób, że kroję schłodzone ciasto na plastry i lekko dociskam je do spodu. W ten sposób nie musimy wałkować ciasta, które przez to może się ocieplić i nie wyjść takie kruche po upieczeniu). Spód nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Podpiekać prze około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Pozostałe 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki.

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. W połowie ubijania dodawać po łyżce cukru, miksując aż do powstania sztywnej i lśniącej piany.

Na podpieczony spód przełożyć jabłka. Przykryć pianą z białek. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na pianę. Wstawić do piekarnika (170 stopni) na około 30-35 minut.

Upieczone ciasto lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem. Uwaga – najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu (chociaż trudno się oprzeć jeszcze gorącej szarlotce ;)).

Smacznego!

najlepsza krucha szarlotka

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Martyna
    5 października 2018 at 09:59

    Piszę ten komentarz zajadając się tą pyszną szarlotką:) Ten przepis zostaje ze mną i trafia do mojego przepiśnika. Dziękuję!

    • Reply
      Planeta Smaku
      5 października 2018 at 15:19

      Martynko, bardzo się cieszę! Ściskam mocno 🙂

    Skomentuj