Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym to moje odkrycie w kwestii błyskawicznego, sycącego obiadu. Jego wykonanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Z tym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy! Minimum pracy, pyszny efekt. To świetna opcja na obiad, kiedy przychodzimy głodni po pracy i nie mamy siły na długie gotowanie. Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym to danie, które zawiera sporo białka, a węglowodany pochodzące z makaronu dodadzą nam energii do działania 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- makaron kokardki (lub inny, ulubiony – ilość wg uznania)
- natka pietruszki i ser żółty – do posypania
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano, szczypta chilli
W garnku wstawić wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować posolić i wsypać makaron. Gotować wg wskazań na opakowaniu (najlepszy będzie al-dente)
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Dodać ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać. Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać na patelnię. Zalać passatą, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Gotować około 3 minuty. Pod koniec do sosu wrzucić posiekane oliwki oraz pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku.
Makaron odcedzić, przełożyć na talerz. Wyłożyć na niego sos, posypać natką i startym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy